فارماکولوژی:
سورفاکتانتهای اندروژن ریوی ،کشش سطحی را در سطوح آلوئو لی در طی تنفس را کاهش می دهند وآلوئو لهارا در مقابل کلاپس محافظت می کنند .فقدان سورفاکتانتهای ریوی RDSرادر نوزادان نارس ایجاد میکند .
اثرات مهم بالینی :
بهبود مشخص در اکسیژن رسانی طی دقایق اول استفاده از سوروانتا دیده شده و سوروانتا به طور معنی داری وقاع RDS و مرگ ومیر وابسته به RDS را کاهش می دهد.
پیشگیری:
در نوزادان نارس با وزن تولد کمتر از g1250-600یا دچار فقدان سورفاکتانت ، بایدهر چه زودتر و ترجیحا در 15 دقیقه اول تولد استفاده شود.
درمان:
برای معالجه نوزادانی که RDS اثبات شده ای توسط x-rayدارند وبه تهویه مکانیکی نیاز دارند سوروانتا هر چه زودتر و ترجیحا در طی 8ساعت اول تولد استفاده شود.
توجه :
نظارت و مراقبت کافی برای اجتناب از وقوع هیپر اکسی لازم است .
دوزاژ :
هر دوز سوروانتا mg100فسفولیپید به ازاء هر kg وزن هنگام تولد (kg /ml4)می باشد.4دوز می تواند در 48 ساعت اول زندگی استفاده شود .فاصله دوزها نباید کمتر از 6 ساعت باشد .
راهنمای استفاده:
قبل از استفاده رنگ ترکیب باید کاملا بررسی شود ( سفید مایل به کرم تا قهوهای روشن)اگر رسوب ایجاد شده ، ویال را به آرامی بچرخانید.(به هیچ وجه تکان داده نشود ) در دمای 8-2 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری شود.قبل از استفاده به دمای اتاق برسد (20 درجه در اتاق یا 8 درجه در دست نگه داشته شودتا گرم شود ولی متد های دیگر گرم کردن استفاده نشود ) اگر دوز پیشگیری لازم است باید تهیه وآماده سازی دارو قبل از تولد نوزاد انجام شود .
نکته :
ویال باز نشده که در دمای اتاق گرم شده ،میتواند در طی 8 ساعت بعد از گرم شدن به یخچال بر گردانده شود ولی اینکار پیش از یکبار نباید انجام شود .
روش استفاده از دارو:
به کمک لوله داخل تراشه ای تجویز میشود وتوزیع هموژن آن داخل ریه باید مسلم شود هر دوز به 4 قسمت تقسیم میشود و هر کدام در موقعیت خاص به نوزاد تجویز میشود (بهتر است توسط دو نفر انجام شود)
هشدارها:
فقط به صورت اینترا تراکئال استفاده می شود میتواند به سرعت روی اکسیژن رسانی وظرفیت ریوی اثر بگذارد بنابر این استفاده از آن محدود به یک مر کز مجهز بادر دسترس بودن بلافاصله متخصصان بالینی ورزیده برای انتوبه کردن ،اقدامات ونتیلاسیون و مراقبتهای عمومی نوزادان نارس باشد.میزان اکسیژن سیستمیک یاCO2خون شریانی نوزادان ورنگ پوست آنها به طور مرتب مانیتورینگ شود در طی استفاده حوادث گذرایی مانند برادی کاردی ،کاهش اشباع اکسیژن باید گزارش شوند اگر چنین اتفاقی افتاد دارو قطع واقدام لازم بر اساس شرایط بوجود آمده انجام میشود و بعد از تثبیت دارو ادامه می یابد.
عوارض جانبی:
بیشتر گزارشات وابسته به روش درمانی بوده است .
برادی کاردی نا پایدار در 9/11% ،دیگر واکنشها در کمتر از 1% موارد دیده می شود که شامل:رفلاکس آندو تراکئال ،انقباض عروقی ،تغییرات فشار خون ،تغییرات CO2،آپنه ،وعوارض............
احتیاطها:
رال،کراکل،خس خس بصورت گذرا ممکن است بعداز تجویز ایجاد شود که ساکشن داخل تراشه ای یا عمل دیگری لازم نیست مگر اینکه علایم انسدادی وجود داشته باشد افزایش احتمالی عفونت خون در یک مطالعه دیده شده که همراه با افزایش مرگ ومیر نبوده است.استفاده از سوروانتا در نوزادان با وزن کمتر از g600یا بزرگتر از g1750به طور دقیق ارزیابی نشده است.
موتاژنیسیتی:
این دارو موتاژن نیست ولی مطالعات کارسینوژن بودن آن انجام نشده است.
روز اول:
تعیین دوز توتال سوروانتا بر اساس وزن تولد نوزاد وبا مراجعه به چارت مربوطه میباشد.محتویات ویال به آهستگی داخل یک سرنگ پلاستیکی با سوزن درشت کشیده شود واز تکان شدید ویا فیلتر نمودن (صاف کردن)آن باید پرهیز شود وسرنگ به کتتر وصل شود .قبل از تزریق دارو باید از نظر اندازه لوله داخل تراشه ای اطلاع کافی بدست آید.بنا به صلاحدید متخصص ،ممکن است لوله قبل از انجام مراحل ساکشن شود.باید به نوزادفرصت دادکه قبل از شروع دوزاژ تثبیت شود .در استراتژی پیشگیری نوزاد باید وزن وانتوبه شود .دوز هر چه سریعتر وترجیحا در 15 دقیقه اول شروع شود.نوزاد در وضعیت مناسب گذاشته شودو اولین قسمت از چهار قسمت از طریق کاتتر در3-2 ثانیه تزریق شود سپس کاتتر از لوله آندو تراکئال برداشته شود واقدامات بعدی برای تهویه واکسیژن رسانی وجلوگیری از سیانوز انجام شود.
در استراتژی درمان،اولین دوز حتی الامکان بعد از قرارگیری نوزاد در ونتیلاتور دریافت شود واقدامات بعدی انجام شود
نکته:
تا یک ساعت بعد از تزریق نوزاد ساکشن نمی شود مگر اینکه انسداد راه هوایی پیش آید.
روز تکرار:
دوزاژسوروانتا برای تکراراغلب mg100 فسفو لیپید به ازاء هر kg وزن هنگام تولد است نوزاد نباید دوباره وزن شود.برای تعیین دوز باید به چارت مراجعه شود ،کمتر از 6ساعت بعد از دریافت دارو نباید تکرار شود گزارشات رادیو گرافی RDSباید قبل از تجویز دوز اضافی برای آنهایی که دوز اولیه را دریافت کرده اند بررسی شود .
تهیه:
سوسپانسیون سوروانتا در ویالهای شیشه ای تک دوز حاوی ml8سوروانتا ،هر mlحاوی ml25فسفو لیپید است (ml8/mg200)که در سدیم کلراید 9/0% سوسپانسیون شده است.
واکنش های معکوس:
شایعترین عارضه گزارش شده در رابطه با دوز دارو می باشد در آزمایشات کلنیکی که با دوز متعدد انجام شده ،برادیکاردی ناپایدار در 9/11% و عدم اشباع اکسیژن در 8/9% دوزها بوجود آمده است .
نکته :
هر دوز سوروانتا به چهار دوز تقسیم میشود و هر دوز منقسم در یک موقعیت به نوزاد تزریق میشود.
پوزیشن نوزاد هنگام تزریق :
سر وتنه کمی به پایین مایل شده و سر به طرف راست چرخیده باشد .
سر وتنه کمی به پایین مایل شده و سر به طرف چپ چرخیده باشد .
سر وتنه کمی به بالا مایل شده و سر به طرف راست چرخیده باشد
سر وتنه کمی به بالا مایل شده و سر به طرف چپ چرخیده باشد.
نکته :
بعد از تزریق دوز اول کاتتر بیرون اورده شده و دستی با آمبوبک تهویه داده میشود ( میزان 60 عدد در دقیقه و با فشار کافی و مناسب )
نکته :
بعد از هر تزریق حدود 30 ثانیه تهویه داده میشود تا وقتی که علایم حیاتی ثابت شود و مجددا موقعیت بعدی را ایجاد کرده و دوز بعدی را میدهیم
نکته :
بعد از تزریق دوز آخر کاتتر بیرون کشیده میشود بدون انکه شستشو داده شود و بعد از تزریق آخرین دوز عملیات ونتیلاتور از سر گرفته میشود .
نکته :
رادیوگرافی ریه برای اثبات RDS در نوزادانی که دوز پیشگیری را دریافت کرده اند و احتیاج به دوز بعدی دارند لازم است .
نکته :
برای دوزهای تکراری ، FIO2 حدود 2% افزایش داده میشود و یا تا حدی گذاشته میشود که سیانوز برطرف شود
دقتهای لازم در طی تزریق :
اگر یک نوزاد برادیکاردی یا کاهش اکسیژن در طول تزریق پیدا کرد تزریق متوقف شود و تهویه مناسب داده شده و علایم حیاتی ثبت شود و بعدا مجددا تزریق شروع شود رال و کراکل بعد از تزریق سورفکتانت بطور گذرا شنیده میشود .
منبع:
www.medsab.ac.ir
نظرات شما عزیزان: